Bewoners willen niet het 'grootste' windturbinepark van Nederland
Groene polder wordt 'Duurzame polder'.
De energietransitie gaat in een hogere versnelling. Aanpassing van wet- en regelgeving moet de weerstand van burgers en boeren tot een minimum beperken.
Bij Den Bosch en Oss wordt momenteel ‘het grootste windmolenpark van Nederland’ gepland.
“We zijn pas opgelucht als er nul windturbines komen”. Dat zegt Paul Oortman van ‘Behoud Lithse Polder’ in gesprek met DTV Nieuws. Het zou volgens Oortman gaan om 22 windturbines van 260 meter hoog (tiphoogte). Zoals ook elders worden bewoners wel aangehoord, maar met hun inbreng weinig tot niets gedaan.
De verantwoordelijk wethouder van Den Bosch Mike van der Geld (D66), stelt in het “algemeen belang” te handelen en rekening te houden “met generaties die nog niet geboren zijn”.
Volgens de provincie Noord-Brabant is het doel om de gemeenten Den Bosch en Oss in 2050 volledig van duurzame, lees weersafhankelijke, energie te voorzien. De recente omvangrijke uitval van het energienet in Spanje en delen van Portugal en Frankrijk is een indicatie dat de onvoorspelbare opwekking van energie niet kan worden opgevangen en leidt tot disbalans en overbelasting van netwerken.
Ook ontstaan bij aanhoudend zonnig weer, zoals momenteel, negatieve electriciteitsprijzen waardoor steeds meer ‘duurzame’ businesscases onhaalbaar blijken en eindigen in miljoenenverliezen.
Omwonenden vrezen een verstoring van het open landschap, geluidsoverlast maar ook de effecten van de degeneratie van de rotorbladen op het milieu door afbladdering en de verspreiding Bisfenol A en microplastics. De vrees is dat deze stoffen in de natuur, waaronder het drinkwaterwingebied, terechtkomen.
De provincie stelt in reactie hierop in het ontwerp zienswijzenota dat: “Op basis van de resultaten van een proefberekening wordt geconcludeerd dat slijtage van windturbinebladen geen significante invloed heeft op de luchtkwaliteit. De gemeenten hebben geen redenen te twijfelen aan de juistheid van dit onderzoek en gaan ervan uit dat deze conclusie ook geldt voor de bodem- en waterkwaliteit omdat de emissies via de lucht worden verspreid.”
Vooral dat laatste deel is opmerkelijk: “omdat de emissies via de lucht worden verspreid”, wordt impliciet aangenomen dat de effecten van afbladdering en de verspreiding Bisfenol A en microplastics in het niets verdwijnen.
Op 22 mei as. neemt de gemeenteraad van Oss een definitief besluit. Komende donderdag 15 mei kan vanaf 19:30 uur worden ingesproken en bezwaren kenbaar worden gemaakt. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat insprekers zich vooraf aanmelden bij de griffie via raadsgriffie@oss.nl. De sluitingstijd voor aanmelding is vandaag om 12:00 uur.
De locatie het gemeentehuis van Oss, Raadhuislaan 2 in Oss.
Meer informatie over dit project op groen-inzicht.nl en de provincie Noord-Brabant.
Zie ook onderstaande video.
Wat deze politici moeten doen is het boekje Windhandel lezen van Bert Weteringe! Bestellen bij Obelisk boeken.
Deze D66 wethouder met een veel te grote broek aan gaat dus beslissingen nemen die miljarden kosten en zoveel grondstoffen kosten dat de co2 voetafdruk die dat veroorzaakt nooit zal worden terugverdiend in co2 besparing van fossiele brandstoffen. Het is het paard achter de wagen spannen van de energiebehoefte ….