Energietransitie
De energietransitie is een groot onderwerp. Om de CO2 uitstoot terug te dringen, wordt een parallel energiesysteem gebouwd, met windturbines op land en zee, zonnepanelen op daken van huizen en kantoren, maar ook op vruchtbare landbouwgrond. Waterstoffabrieken en infrastructuur om de weersafhankelijke energie op te slaan, en een uitbreiding van de infrastructuur. Daarvoor moeten in de komende jaren 1 op de 3 stoepen in Nederland open, wordt er 100.000 km aan kabels aangelegd (dat is tot 2050 elke dag een kabel van Groningen naar Maastricht), 48.000 transformatiehuisjes en meer.
Dit zal het aangezicht van het land rigoureus veranderen, en significante effecten hebben voor onze energierekening. Dit dossier gaat over de haalbaarheid en kanttekeningen van de energietransitie.
Elze van Hamelen beschrijft in het rapport 'Het Windmolendrama', dat zij voor Stichting Clintel uitvoerde, de stand van zaken rondom de uitrol van wind op land en waarschuwt voor een nieuwe toeslagenaffaire. De studie gaat in op de bestuurlijke misstanden rondom de uitrol van wind op land, en de aanzienlijke problemen die de steeds groter wordende windturbines voor mens, flora en fauna veroorzaken, alsook de desastreuze effecten voor economie en welvaart. Zie onderstaand de presentatie over dit rapport.
Na de lezing nam Tweede Kamerlid Henk Vermeer van de BBB het eerste exemplaar in ontvangst, en stelde Kamervragen naar aanleiding van het onderzoek. Zowel BBB als stichting Clintel roepen op tot een moratorium voor nieuw te bouwen windturbines zolang de volksgezondheid niet beter gegarandeerd is.
Documenten
Het rapport 'Het Windmolendrama' is gratis te downloaden of fysiek te bestellen op onze website clintel.nl.