
Realisatie akkoord gemeenteraad
De gemeenteraad van Renkum is vorige week akkoord gegaan met de realisatie van het zonnepark ‘De Zonnehoeve’. Een meerderheid van de raad van PvdA, D66, GroenLinks, VVD en Gemeente Belangen stemden vóór de realisatie van het zonnepark, Partij Renkumse Dorpen (PRD), Renkum Rechttoe Rechtaan (RRR) en het CDA stemden tegen.
Ook zag de raad in meerderheid af van het dwingend adviesrecht, wat betekent dat het college nu maximale speelruimte heeft in de verdere procedure.
De vergadering verliep met enig tumult en verwarring over te volgen procedures. Vooral bij het voorstel van Partij Renkumse Dorpen (PRD) voor het organiseren van een referendum bleek dat de manier van stemmen over dit amendement niet duidelijk was. Na een schorsing en bestudering van de relevante regels bleek een hoofdelijke stemming voorgeschreven waarbij het ‘stil’ stemmen via het electronische stemsysteem niet volstaat. De raadsleden moeten in zo’n geval hun stem hardop bekendmaken.
Uiteindelijk bleek de meerderheid tegen het organiseren van een referendum.
Zie onderstaand videofragment van de stemming. (Bron videofragment)
In volgorde:
amendement: het referendum
amendement: aanscherping beheer en evaluatie
raadsvoorstel: kaderstelling zonneveld + afzien van dwingend adviesrecht
Handhaving kaderstelling
Belangrijk punt bleek het toezien op de te stellen randvoorwaarden, ook wel ‘Kaderstelling’ genoemd. Hierin worden eisen genoemd waaraan de realisatie van het zonnepark moet voldoen.
De verantwoordelijke wethouder Maouche (GroenLinks) verzekerde “strenge handhaving”. Daarmee namen de voorstanders genoegen. Vanuit Renkum Rechttoe Rechtaan (RRR) werd de vraag gesteld wat er gebeurt als de aanleggende partijen zich niet aan de kaderstelling houden: “Wordt het park dan afgebroken?”
Het antwoord van de wethouder lag voor de hand, “nee”. De gemeente zou boetes kunnen opleggen, zo de wethouder. Waarmee de zorg van de tegenstanders niet was weggenomen, want dan is het zonnepark er al en de schade onherstelbaar.
PvdA, D66, GroenLinks en Gemeente Belangen brachten voorafgaande aan de stemming nog een aantal ‘kritische’ noten in. Men wilde de zekerheid dat de aanleg van het zonnepark zich niet zou onttrekken aan de natuurmaatregelen. Zou er wel genoeg gemonitord worden en vooral gehandhaafd?
De handhaving blijkt in de praktijk tegen te vallen. Zo meldt Trouw dat het vereiste insectenhotel in de zonneweide snel verdwijnt zodra de vergunning binnen is.
Niet duidelijk is of deze ‘kritische’ noten onderdeel van het politieke spel waren of oprechte zorgen vertegenwoordigden. Immers, ongeacht het vage antwoord van het college hierop, leek de politieke keuze van deze partijen al bepaald. Volgens de woordvoerder van de groep was dit (voorstel van het college voor het zonnepark) ondanks alles “de best mogelijke optie om CO2 te besparen”. De PvdA houdt vast aan nul CO2 als doel, volgens de partij hebben we niet veel tijd meer.
De beoogde afnemer Parenco (papierfabriek) heeft zelf geen zonnepanelen op de daken van het grote complex. “Waarom doen ze die zonnepanelen niet op hun eigen terrein, waarom in de natuur?”, vroeg een van de kritische raadsleden.
Opvallend was de felle oppositie van het CDA dat een lange reeks voorbeelden van inconsistent beleid van de gemeente opsomde. Ook de voorkomende diersoorten in het gebied was voor het CDA een reden om niet in te stemmen met de aanleg. Hier werd nog aan toegevoegd dat brandgevaar en het ontbreken van een zekere afnemer het project ongewenst maakten.
Rol gemeente beperkt
In reactie op vragen van Koers2030 stelt de gemeente “geen rol in de overeenkomst heeft, anders dan dat in de tender gevraagd is rekening te houden met netcongestie (vol netwerk, red.) en te zoeken naar technische oplossingen.” Ook de suggestie van de wethouder dat Smurfit Westrock (Parenco) afnemer kan worden, is erg voorbarig. Eerder zei een woordvoerder van de fabriek tegen Koers2030 al dat zij alleen voor eventuele belangstelling is gepeild. Ook hier speelt de gemeente geen rol, formeel noch informeel zouden er contacten zijn tussen de gemeente en de fabriek.
Het is bekend dat er een haat-liefde verhouding tussen het dorp Renkum en de fabriek bestaat. Het biedt werkgelegenheid, maar ook wordt overlast van de fabriek ervaren. De voor de energietransitie verantwoordelijk wethouder Maouch van GroenLinks pleitte bij de vorige verkiezingen dan ook voor gedeeltelijk sluiting van de vestiging Renkum.
Volgens informatie van de gemeente aan Koers2030 is een afname van de energie van ‘De Zonnehoeve’ door Parenco geen factor voor het verlenen van een vergunning.
De gemeente in een reactie: “Nee, er wordt momenteel uitgegaan van twee scenario’s: aansluiten op de elektriciteitsaansluiting van Smurfit Westrock (de technische term hiervoor is MLOEA: Meerdere Leveranciers Op Eén Aansluiting) of op het onderstation van Liander (in de nabije omgeving van Smurfit Westrock). Daarbij is er dus geen verplichte afname door Parenco, enkel een technische oplossing die wordt gerealiseerd via de elektriciteitsaansluiting van Parenco. Hoe deze laatste ‘oplossing’ zich verhoudt met het overvolle netwerk, is niet bekend.
Kortom, afname van de energie door Parenco speelt voor de gemeente geen enkele rol. Er is dan ook geen plan B als Parenco niet afneemt.
De kabel die nodig is om Parenco eventueel van energie van het zonnepark voorzien zal naar schatting 6 kilometer lang worden. De gemeente deelt niet in de kosten, die moet uit het project zelf komen. Het zal een extra financiële last zijn om het project rendabel te krijgen.
Een ander project van Vallei Energie langs de A12 bij Ede is wegens ontbrekende financiering stopgezet. Wat als dit project ‘De Zonnehoeve’ ook niet door gaat, wat dan, vroegen wij de gemeente. Is er dan een plan B?
Nee, die is er dan niet. Wat vreemd is omdat de gemeente de opdracht van het rijk / provincie heeft om een bepaald vermogen aan ‘duurzame’, lees weersafhankelijke, energie in de gemeente te realiseren, maar als de markt faalt, dan is dat klaarblijkelijk zo. Nu de miljardensubsidies steeds verder opdrogen en grote investeerders nu meer richting kernenergie kijken, blijken de meeste zonne- of windparken verre van rendabel en daarmee commecieel exploitabel.
De gemeente stelt niet op de hoogte te zijn van de kosten van het project en ook op geen enkele wijze bij te dragen aan de kosten. Gemeente: “Voor kosten in de toekomst (zoals sloop van het park en de kabel) zijn afspraken gemaakt met de initiatiefnemers die financieel ook geborgd zijn.”
Want ja, het is de bedoeling dat het park na 25 jaar op de voorgenomen locatie operationeel mag zijn. Daarna zou het weer de bestemming landbouw krijgen. De vraag is of gezien de kans op glasscherven na een stevige hagelbui, de grond nog landbouw of natuur kan worden.
Peiling bevolking gemeente én burgerpetitie
De gemeente beroept zich ingeval van de komst van een AZC op een onderzoek dat een extern bureau heeft uitgevoerd. Daaruit zou blijken dat ruim 800 respondenten in meerderheid positief staan tegenover de komst van een AZC. Hiermee zou de gemeente zich gesteund voelen voor dit besluit.
Op vragen uit de raad hoe representatief dat onderzoek was, antwoordde de verantwoordelijk wethouder Eveline Vink dat zij er van uit ging dat een professioneel bureau een representatief onderzoek heeft uitgevoerd.
De vraag over het AZC bleek later in de vergadering te maken hebben met het zonnepark.
Volgens Renkum Rechttoe Rechtaan (RRR) hebben meer dan 1.000 burgers van de gemeente in een petitie tegen de komst van het zonnepark gestemd. Hoe weegt het college die stemmen dan?
Wethouder Maouch verwijst de vraag door naar de raad: “Voor het college geldt, wij hebben een duidelijke opdracht …. u kunt in uw overwegingen meenemen hoe u omgaat met de handtekeningen die zijn opgehaald.”
Wilt u alle artikelen blijven lezen, abonneer u dan op Koers2030, nu met 20% korting. Niet €40,00 maar €32,00 in het eerste jaar.
Nog geen gelopen race
Ofschoon de raad zichzelf buitenspel heeft gezegd door af te zien van haar recht van dwingende advies, zijn er nog horden te nemen. Zo moet 50% van de investering door burgers bij elkaar worden gebracht. Bij een vergelijkbaar project in Ede, van dezelfde initiatiefnemers, faalde het ophalen van kapitaal waardoor het project voorlopig is afgeblazen. De vraag is waarom het in dit geval wel zal lukken om voldoende middelen bij elkaar te halen.
Een eerdere poging om in het fraaie natuurgebied rondom Renkum een zonnepark aan te leggen strandde in 2022. Al in 2020 had de provincie Gelderland de vergunning onthouden, en de Gelderse rechtbank bevestigde dat besluit “vanwege de aanwezigheid van de wespendief en boomleeuwerik.”
Volgens informatie van de gemeente is de volgende stap het aanvragen van een omgevingsvergunning. Dat is het moment waarop burgers nog bezwaar kunnen indienen.
In het vorige project voor de aanleg van een zonnepark op Landgoed Quadenoord, ook in de gemeente Renkum, is het project gestrand omdat de provincie Gelderland geen natuurvergunning afgaf. De initiatiefnemers hadden toen een natuurvergunning aangevraagd voor de realisatie van een zonnepark op 2 agrarische percelen van 6,2 en 9,6 hectare op het Renkumse landgoed Quadenoord. De huidige situatie is vergelijkbaar, ook is er sprake van natuurgebied rondom het beoogde landbouwperceel.
Onduidelijk is of de provincie ook nu deze toets moet doen. Daarover heeft Koers2030 vragen aan de provincie en de gemeente gesteld. Daarop zijn nog geen antwoorden ontvangen. Of de provincie bij toetsing ook in dit vergelijkbare geval als bij Quadenoord dan wél een natuurvergunning zal afgeven, is zeer de vraag.
De gemeente verzekerde Koers2030: “De provincie staat ambtelijk positief ten opzichte van de plannen.”
Hier vindt u alle bij dit artikel horende documenten.
Meer over energie leest u in deze artikelen.
Lees ook: ‘All electric’ is kansloos en brengt een moderne samenleving in gevaar.