Natuur

Dat natuur beschermd dient te worden, daar zijn de meeste mensen het wel over eens. Maar wat is de beste manier om dat te doen? Er wordt vaak een beeld geschetst dat de mens de vijand van de natuur zou zijn. Volgens die logica moeten boeren en vissers wijken voor natuur. We hebben meer ‘oorspronkelijke’ natuur nodig. Maar naar welke oorsprong grijpen we terug? Nederland is al eeuwen een cultuurlandschap. Het meest biodiverse landschap dat we hadden was door boeren aangelegd en werd door boeren onderhouden.

Nederland valt onder het biodiversiteitsverdrag van de VN. Vanuit de verplichtingen onder dit gedrag is in de EU het Natura 2000 beleid ingesteld, met de habitat- en vogelrichtlijn. Het verdrag bepaald dat voor 2030 30% van het land en de zee beschermd natuurgebied wordt. Deze gebieden staan vervolgens onder het beheer van ‘terreinbeherende organisaties’ (TBO’s), die toegang voor mensen en economische activiteit beperken. De natuurbescherming neemt daarbij steeds vreemdere vormen aan. Het afgraven van vruchtbare grond voor verschraling van landschap, het kappen van bossen, het graven van gaten in duinen, experimenten met grondwaterstanden.

Wat is natuur? Wat is de beste manier om die te beschermen, door welke partijen? In dit dossier verslaan we de ontwikkelingen op het gebied van natuur en natuurbescherming.