Voorstel voor meer afstand windturbines tot woningen afgewezen
Meer afstand tot bebouwde omgeving, minder overlast en gezondheidsschade
In verschillende gemeenten worstelen bestuurders, gebonden aan landelijke beleidsdoelstellingen, met de bewoners die de komst van zeer hoge windturbines vrezen. Zo ook in de Overijsselse gemeente Raalte.
Ofschoon weersafhankelijke energieopwekking (zon en wind) de duurste vorm van energie-opwekking is (zie document onder dit artikel), zijn nog veel gemeenten druk om de plaatsing van windturbines bij bewoners geaccepteerd te krijgen.
Een belangrijke factor bij de bepaling of omwonenden overlast zullen ervaren, die ook in voorkomende gevallen tot gezondheidsschade kan leiden, is de afstand van de windturbines tot de eerste woningen. Het spreekt voor zich dat hoe groter de tiphoogte (het hoogste punt inclusief de lengte van het rotorblad), hoe meer overlast zal worden ervaren.
Onlangs besprak de gemeenteraad van Raalte het te volgen beleid bij het plaatsen van toekomstige windturbines.
Een van de uitgangspunten in het windbeleid van Raalte is om de belangen van omwonenden en de natuur zoveel mogelijk te beschermen. Volgens een betrokken deskundige inwoner laten de opgestelde regels dat niet zien. Deze gaan namelijk uit van het Landelijke Ontwerpbesluit Windturbines Leefomgeving. Zo wordt een afstandsnorm tot woningen van tweemaal de tiphoogte van een windturbine voorgesteld. In de praktijk betekent dit dat woningen al op een afstand van 480 meter van een windturbine mogen staan uitgaande van een windturbine met een tiphoogte van 240 meter. Nederland, en dus ook Raalte, hanteert daarmee de minst strenge norm van heel Europa.
Bovendien moet het Landelijke Ontwerpbesluit Windturbines Leefomgeving nog behandeld worden in de Tweede Kamer en is dus nog niet vastgesteld. Het zal nog zeker tot juli 2025 duren totdat dit besluit door de Tweede Kamer is aangenomen.
De mogelijke gezondheidsschade wordt door overheden vooralsnog als niet bewezen aan de kant geschoven. Toch zijn al talrijke aanwijzingen dat windturbines in de bewoonde omgeving, en dat is in Nederland al snel, aanzienlijke gezondheidsklachten kan veroorzaken zoals slaapstoornissen, duizeligheid, hoofpijn, concentratieverlies, geheugenverlies, rusteloosheid, maar ook hoge bloeddruk, hartslagproblemen en soms ook depressie. (Zie document onder aan dit artikel).
In een amendement van Fractie lokaal belang wordt dan ook gepleit om de afstand van de windtubine(s) tot de eerste woningen van twee maal de tiphoogte, zoals nu door de gemeente voorgesteld, naar vier maal te verhogen. Het voorstel werd afgelopen december echter door de raad verworpen.
Een door de gemeente gehouden enquête werd door 404 mensen ingevuld. Ongeveer driehonderd mensen gaven aan zich zorgen te maken over geluidsoverlast, dat is dus 75 procent van de ondervraagden.
Vooralsnog lijkt de gemeenteraad die zorgen niet met de bewoners te delen.
Verder lezen
Open brief aan de gemeente Raalte
Het rapport 'Het Windmolendrama' is gratis te downloaden of fysiek te bestellen op clintel.nl.