In mei dit jaar kwam het Raalter college van B&W met een voorstel aan de gemeenteraad om een zogeheten zoekgebied voor windturbines aan te wijzen bij Schoonheten. Omwonenden vreesden onder andere voor geluidsoverlast, gezondheidsproblemen en aantasting van de natuur bij Schoonheten. Uiteindelijk werd de aanwijzing van dit gebied door de gemeenteraad afgewezen. Donderdag 12 december praat de gemeenteraad opnieuw over het windebeleid tijdens een rond-de-tafelgesprek.
Dit schrijft Salland Centraal.
“Het college van B&W van de gemeente Raalte heeft een windbeleid opgesteld. Dit beleidsstuk staat donderdagavond 12 december vanaf half acht op de agenda in een rond-de-tafel gesprek in de raadszaal. Inwoners kunnen (na aanmelding) inspreken en de gemeenteraad wordt gevraagd het voorgestelde windbeleid vast te stellen.”
Dit schrijft kenner van de problematiek rondom windenergie, auteur van het boek ‘Windhandel’ en inwoner van Raalte Bert Weteringe in een open brief.
Volgens Weteringe faciliteren veel gemeenten in Nederland de bouw van industriële windturbines binnen hun grenzen. Bewust, onbewust of onvoldoende geïnformeerd liften ze daarbij mee op de regels die door niet-onafhankelijke ingenieursbureaus, het RIVM en de Nederlandse overheid worden opgesteld.
Eigenheid en realiteitszin sneeuwen daarbij volledig onder en de terugkoppeling van inwoners wordt niet serieus genomen.
”En dit terwijl gemeenten hun eigen regels in het windbeleid kunnen opnemen. Regels die wel bescherming bieden voor omwonenden en natuur en die eenvoudig te verdedigen zijn”, aldus Weteringe.
Nederland hanteert de laagste normen voor geluid van de windturbines van Europa. Dat betekent in de praktijk dat woningen al op een afstand van 480 meter van een windturbine mogen staan uitgaande van een windturbine met een tiphoogte van 240 meter. Nederland, en dus ook Raalte, hanteert daarmee de minst strenge norm van heel Europa.
Informatie over het rondetafelgesprek, 12 december as.
Lees ook ons dossier ‘energietransitie’.